er egentlig fra Hadeland, men det landet sa han ha’det til når han dro til Volda for å studere ved lærarhøgskulen der. Ved en ren tilfeldighet havnet Johnny i Tistedal (eller var det skjebnen?). Uansett Så bor han nå der. Fortsett å lese Møt Aslak!
Iddefjorden Stenhoggerfestival har inngått en avtale med UNIPED om å tilby enslige mindreårige asylsøkere (EMA) å delta på festivalen.
De får tilbud om å delta på lik linje med andre frivillige, for eksempel lydassistanse, traffikkdirigering, billettsalg og lekeledere.
Ressurs
For ungdommenes del er dette oppgaver som gir opplevelser av mestring og en gylden mulighet til å komme i positiv kontakt med samfunnet. For festivalen er dette en ressurs vi setter pris på!
UNIPED har omsorgssentre for EMA i Halden, Sarpsborg og på Hvaler. I tillegg har de et behandlingsopplegg for ungdom med atferdsvansker, TFCO.
Første gang vi hører om utvinning av granitt i dette området er i 1842. Dette året ble byen Hamburg i Tyskland herjet av en voldsom brann. Etter denne brannen lå over 4000 hus i aske, og man trengte desperat bygningsmateriale til kaier, kanaler og hus. En tysker ved navn Waitz reiste fra Hamburg til Fredrikshald (Halden). Det nevnes at han – for å få ned drifts-kostnadene – benyttet slaver fra Fredriksten festning til arbeidet. Steinen ble fraktet med skip fra Fredrikshald til Hamburg.
Telemarkingen Ole Berntsen Sanderød var den neste som meldte sin interesse for steinbruddene langs Iddefjorden. Han flyttet til Fredrikshald og var i det militære der. På fritiden jobbet han som stenlegger. I 1866 kjøpte han et stort fjell ved fjorden (Skottene – malen), og satte i gang med produksjon av gatestein. Steinen ble fraktet til Kristiania med seilskuter.
Dampskipet Prøven holder til i Kornsjø og går der i internasjonal skipsfart mellom Norge og Sverige.
Det kommer en stand under festivalen, der man kan booke turer i området hvor innspillingen av årets «Farmen» skal foregå.
Iddefjorden Stenhoggerfestival har som et av sine mål å være talerør for alt det frivillige arbeidet som gjøres i distriktet. Alle frivillige stiftelser, lag og foreninger får ha gratis stands under steinhoggerfestivalen!
Heilt i sør finn ein det området som blir kalla vikværsk etter det gamle Viken, området ikring Oslofjorden (gammalnorsk Vík og Víkin i bestemt form). Til vikværsk høyrer dialektane i Østfold, Vestfold, nedre Telemark, nedre Buskerud og dei søraustlege bygdene av Aust-Agder.
det blir startet en steinhoggerfestival. På Steinhoggerfestivalen i Grorud skal deltakerne i løpet av tre dager hogge ut et arbeid av norsk stein, med bare håndverktøy. Her er det mulighet til å benytte granitt, men på så kort tid velger nok de fleste et mykere steinslag. På søndag legger de fra seg verktøyet og børster bort støvet, og så skal arbeidene auksjoneres bort til publikum. Fortsett å lese Steinhoggerfestival på Grorud
Jogra Steinindustri AS er en av de få aktørene som fremdeles er aktive med hogging langs Iddefjorden. Bruddet deres på Skriverøya er nabo med Stenhoggerfestivalen.
Det er nettopp fra dette bruddet vi får tilkjørt sten som skal brukes i tribuner og kulisser. I tillegg får vi levert emner som det skal hogges på under forestillingen og under markedet.
Gammelt og nytt.
Foruten demonstrasjon av gamle teknikker, blir det også en omvisning i dagens brudd på Skriverøya og hvordan det gjøres i dag. Der har det jo vært holdt konsert tidligere, men det har vokst atskillig i størrelse siden den gang.
ble født langt nærmere Vigelandsparken enn Iddefjorden, der granitten til skulpturene opprinnelig kom fra. Han bodde nemlig på Sagene og Lindberget i Oslo de første 11 årene av sitt liv. Deretter flyttet han til Sarpsborg og begynte på Sandbakken skole.
kommer opprinnelig fra Hvaler. Familien hans drev ikke som stenhoggere, men var derimot fiskere. Vi i Ida Teaterlag kjenner Kennet mer som en glad laks enn en dorsk torsk. Han spretter rundt og sprer glede med et filosofisk glimt i øyet.
Kenneth studert drama og pedagogikk ved Høgskolen i Volda. Han har vært skuespiller og instruktør en rekke steder rundt om i Norge, før han kom og slo seg ned i Halden.